Kuchnia

Wymiary i odległości w kuchni

W poprzednich wpisach poznałaś najważniejsze elementy, od których musisz zacząć planując kuchnię czyli styl życia, klimat wnętrza i budżet. Opowiedziałam Ci również co to jest trójkąt roboczy i strefy oraz pokazałam Ci różne układy planowania kuchni. W tym wpisie przeczytasz, jakie są prawidłowe wymiary w kuchni i w jakich odległościach planować ułożenie sprzętów od siebie tak by kuchnia była ergonomiczna i funkcjonalna.

Planując zabudowę kuchni będziesz się poruszać po tak zwanym “kole roboczym” a sprzęty powinny być ustawione względem siebie tak by tworzyły trójkąt roboczy. Najważniejsze w tej zasadzie są jednak odległości w jakich te sprzęty mają się znaleźć. Zanim jednak przejdę to tego tematu opiszę Ci na jakich wymiarach kuchni bazują projektanci i stolarze oraz z jakich elementów składa się zabudowa kuchenna.

Standardowa kuchnia składa się z:

  • szafek dolnych – o wysokości 72 cm
  • szafek górnych – o wysokości 72 cm
  • blatu – o grubości 2-4 cm i głębokości 60cm
  • cokołu – o wysokości 10-15 cm
  • listwy maskującej – od 5-20cm
  • blendy wykończeniowej – o grubości 18-36mm

Te wszystkie wymiary są wymiarami standardowymi na bazie, których zaczyna się projektować kuchnię. Różnią się jednak one od standardów studiów kuchennych np. Kuchnie Nolte mają wysokości szafek na modułach 15cm a IKEA ma blaty o głębokości 65cm. Zanim więc zaczniesz bazować na standardowych wymiarach przyjętych ogólnie wśród projektantów i stolarzy sprawdź czy przypadkiem nie różnią się one od wymiarów podawanych przez innych wykonawców u których tą kuchnię chcesz wykonać. Może okazać się, że zaprojektujesz kuchnię ze standardowym blatem na głębokość 60cm a kupisz ją w IKEA gdzie wymiary blatów i szafek są zupełnie inne niż przy standardowych modułach stolarskich.

WYMIARY ELEMENTÓW ZABUDOWY KUCHENNEJ

Standardowe wymiary szafek buduje się na module 60x60cm. Jest to uwarunkowane wymiarami sprzętów AGD, które muszą się zmieścić w szafkach o takiej szerokości. Oczywiście w przypadku lodówki side by side czy wolnostojącej wymiar będzie inny ale przy planowaniu kuchni zacznij od rysowania modułów 60x60cm.

Szerokość szafek kuchennych to również powtarzalność wymiarów: 15, 30, 40, 45, 60, 80, 90, 100 oraz narożna szafka 105cm. Jeśli chcesz dobrze zaplanować szafki najpierw narysuj gdzie muszą znaleźć się: zlewozmywak, płyta grzewcza, lodówka i piekarnik. Zobacz jaka będzie szerokość poszczególnych sprzętów: czy zlew będzie jednokomorowy czy dwukomorowy (od tego zależy szerokość szafki) czy lodówka będzie w zabudowie (szafka zajmie 60cm szerokości) czy wolnostojąca 65cm lub nawet 90cm (side by side). Gdy już określisz gdzie będą sprzęty zobacz ile pozostaje Ci blatu między nimi. Staraj się zachować minimum 40cm blatu z każdej strony. Buduj układ szafek na modułach powtarzalnych a ostatnią szafkę zostaw wynikową, to znaczy: rysujesz szafki na szerokość np. 437cm : 80, 80, 60, 80, 80 a ostatnia jest 57cm. Nigdy nie próbuj rysować szafek dzieląc ich wspólną długość na równe części. Powstaną Ci wtedy szafki 72,83cm. Do szafki o takim wymiarze nie włożysz piekarnika ponieważ powinien on ciasno wchodzić do szafki o szerokości 60cm.

Ważnym miejscem jest też naroże w kuchni. Tutaj są dwa rozwiązania: szafka o boku 105cm i froncie 45cm oraz szafka o boku 90cm i frontach 30cm. Do tego rodzaju szafek można zastosować odpowiednie mechanizmy, które ułatwią korzystanie z nich bez efektu nurkowania pod blat, ale o tym napiszę następnym razem.

Powyższy rysunek przedstawia standardowe wymiary zabudowy kuchennej. Jej całkowita wysokość zależy od wysokości cokołu, blatu, szafek wiszących oraz wysokości pomieszczenia. Przyjmuje się, że odległość szafek górnych od blatu to minimum 50cm. Tą wysokość musisz zwiększyć do minimum 60cm jeśli chcesz zainstalować płytę gazową. Wysokość górnych jak i dolnych szafek wynosi 72cm. Dolna szafki mają nóżki z regulacją wysokości dzięki temu można podnieść blat na potrzebną wysokość. Głębokość szafek dolnych to 56cm (nie 60cm jak blat) dlatego, że za szafkami musi być miejsce na przyłącza wodno-kanalizacyjne i elektryczne. Dodatkowo szafki są odsunięte od krawędzi blatu na 2cm w głąb aby woda ściekająca po blacie nie ciekła również na front.

Zanim zdecydujesz się umieścić piekarnik na odpowiedniej wysokość zastanów się też czy nad nim nie będziesz chciała dać mikrofalówki czy ekspresu do kawy. Wtedy lepiej dać piekarnik niżej by dostęp do sprzętu nad nim był swobodny.

Wysokość umieszczenia piekarnika w słupku zależy również od Twojego wzrostu oraz od układu szafek czy szuflad w szafkach dolnych. Zanim zdecydujesz na jakiej wysokości chcesz piekarnik sprawdź w sklepach lub salonach meblowych jaka wysokość Ci odpowiada (dobrze abyś miała kilka różnych wysokości do wyboru, zazwyczaj od 10cm jeśli jest pod blatem roboczym i od 30-90cm jeśli jest w zabudowie wysokiej tzw. słupku)

ODLEGŁOŚCI SPRZĘTÓW AGD

Wysokości w szafkach są ważne ale najważniejsze są ich szerokości i odległości sprzętów AGD od siebie. W trójkącie roboczym prawidłowe odległości są takie:

  • odległość lodówki od zlewozmywaka: 120-210cm
  • odległość zlewozmywaka od płyty grzejnej: 120-210cm
  • odległość płyty grzejnej od lodówki: 120-270cm

Oznacza to, że odległość lodówki od zlewozmywaka nie zależnie czy będzie on w tej samej linii czy w przeciwnym ciągu roboczym nie powinna być większa niż 210cm. Im większa odległość tym mniej ergonomiczna będzie kuchnia. Pamiętaj by nie odsuwać tych sprzętów zbyt daleko od siebie właśnie po to byś nie musiała nadrabiać kilometrów biegając z łyżką czy przyprawą albo kubkiem wody. Ten problem najczęściej występuje w dużych kuchniach.

Między każdym ze sprzętów będących obok siebie w ciągu roboczym: lodówka-zlewozmywak-płyta grzewcza, powinnaś mieć blat o szerokości minimum 40cm choć wygodna przestrzeń do wykonywania swobodnie wszystkich czynności to 90cm. Potrzebujesz go by odstawić gorący garnek, blachę, położyć warzywa z lodówki czy choćby odłożyć przyprawy.

W niektórych realizacjach możesz spotkać zlewozmywak zaraz obok płyty indukcyjnej. Nie jest to polecane rozwiązanie szczególnie przez producentów sprzętów ale niektórzy sobie chwalą ten układ szczególnie kiedy trzeba szybko wylać wodę z garnka lub dolać do niego wody. Uważam jednak że względy bezpieczeństwa są tutaj ważniejsze niż zrobienie jednego kroku mniej by pomieszać zupę.

Jeszcze jedna ważna rzecz dotycząca lodówki na którą powinnaś zwrócić uwagę przy planowaniu kuchni. Sprawdź w modelu lodówki, którą zamierzasz kupić czy drzwi mają możliwość otwierania się na obie strony zamiennie (lewą i prawą). Jednym z błędów jakie możesz popełnić to otwieranie lodówki nie w kierunku ściany a w kierunku blatu. Korzystanie z lodówki, której drzwi otwierają się na blat kuchenny jest problematyczne bo musisz ją całą obejść, żeby coś z niej wyjąć.

WYMIARY SZUFLAD I SZAFEK WISZĄCYCH

Gdy już rozplanujesz w których miejscach będą sprzęty pora ustalić jak podzielisz szafki i szuflady. O ile w górnych szafkach nie ma zbyt wiele opcji (i nie mówię tu o rodzaju wykończenia bo tego jest sporo i napiszę o tym w następnych artykułach) to w szafkach dolnych można zaszaleć. Nie będę ukrywać, że szuflady to najlepsza rzecz jaką możesz mieć w kuchni. Są pojemne, łatwe w użytkowaniu i przede wszystkim po otwarciu widzisz od razu co gdzie masz a nie schylasz się i przeczesujesz się przez gąszcz garnków jakbyś była w jakiejś dzikiej puszczy.

Układ szuflad może być różny: dzielony na dwa, trzy, cztery a nawet pięć. Z szufladami widocznymi lub ukrytymi za frontem. Również mechanizmy tych szuflad jak i organizery dają spore pole do popisu. Nie martw się. Opiszę to szczegółowo na pewno. Dziś chcę Ci pomóc w naszkicowaniu układu funkcjonalnego. W szafkach dolnych, oprócz zwykłych szuflad możesz mieć też mini spiżarki i organizery na butelki czy ręczniki oraz chemię.

To co jest ważne w planowaniu układu szuflad to oczywiście żywność, garnki, sprzęty i akcesoria, które chcesz w tych szufladach zmieścić. Podziel kuchnię na strefy i wydziel je nie tylko w pionie ale też w poziomie. Na samym dole umieść rzeczy do których potrzebujesz łatwy dostęp ale nie częsty. W górnych partiach kuchni (np. w szafkach wiszących) umieść rzeczy z których korzystasz bardzo rzadko i nie potrzebujesz łatwego dostępu. Pomyśl o tym planując szafkę zlewozmywakową, której ogromną zaletą posiadania szuflady zamiast frontów jest szybkie i łatwe wyrzucenie śmieci czy odpadów oraz zamknięcie szuflady.

Jeśli chodzi o podział szafek górnych to najczęściej są to fronty na zawiasach otwieranych w bok (jak drzwi) lub w górę (jak bagażnik). Fronty otwierane w górę mogą być jednoczęściowe lub dwuczęściowe oraz składać się w różny sposób (równolegle do korpusu, nachodzące na korpus czy otwierane do góry). Standardowa głębokość szafek wiszących zaraz nad blatem wynosi 32-34cm. Jeśli chcesz zabudować kuchnię aż po sufit możesz wziąć pod uwagę wykonanie dodatkowych szafek wiszących na głębokość blatu czyli 60cm. Taka forma szafek nazywana jest nowoczesnym pawlaczem. Zabudowa kuchenna otrzymuje wtedy dodatkowy aspekt wizualny, Ty masz więcej miejsca do przechowywania i nie musisz się martwić o osiadający kurz na górnych szafkach. Pamiętaj tylko, że jeśli masz krzywy sufit z jakimiś falami to najlepiej dobudować kawałek sufitu podwieszanego, który to wyrówna lub zamontować listwę wieńczącą, którą można dowolnie docinać. Czasami na aranżacjach możesz zauważyć, że zabudowa kuchenna idzie pod sam sufit z szafkami. Jeśli ten sufit jest idealnie prosty a otwarcie szafek nie koliduje z wiszącym tam oświetleniem to wygląda to przepięknie i jest jak najbardziej praktyczne natomiast jeśli blisko frontów wiszą lampy np. tuby to może się okazać, że przy otwieraniu będziesz zahaczała frontem o plafon. Zwróć na to uwagę przy planowaniu szafek górnych.

To co pokazałam Ci na rysunkach to standardowe układy i wymiary. Kuchnia wcale nie musi być nudna i można się bawić wysokościami, półkami otwartymi czy ciekawym wykończeniem.

WYSOKOŚCI BLATU ROBOCZEGO

Na jakiej wysokości powinien znajdować się blat roboczy? Ostateczną wysokość blatu wyznacza nie tylko jego grubość (czyli z jakiego materiału zostanie on wykonany) ale również jakiego wzrostu jest osoba, która najczęściej z tej kuchni korzysta. Jak to wygląda w praktyce? Wygodna wysokość blatu roboczego powinna znajdować się 10-15cm poniżej Twojego zgiętego łokcia. Dzięki temu nie musisz unosić ręki do krojenia, nie garbisz się czy stoisz na palcach przed blatem. Spójrz na wymiary poniżej i sprawdź wysokość blatu dopasowaną do Twojego wzrostu:

Wzrost użytkownika:

140-155 cm
155-175 cm
175-185 cm
185-200 cm

Wysokość blatu:

75-86 cm
86-95 cm
95-105 cm
105-112 cm

Przy planowaniu kuchni weź pod uwagę z jakiego materiału będzie wykonany blat bo to on wyznacza ostateczną wysokość jego górnej płaszczyzny. Jeśli zaplanujesz sobie, że górna krawędź blatu będzie na wysokości 86cm ale w ostatniej chwili zmienisz zdanie i zamienisz blat postforming o grubości 36mm na blat z płyty kompaktowej grubości 12mm wysokość ciągu roboczego się zmieni. Abyś mogła mieć blat nadal na wysokości o 86cm musisz tą różnicę podnieść na stopkach, na których stoi szafka, a tym samym zmienić wysokość cokołu.

Wysokość blatu roboczego jest również inna dla pełniącej go funkcji:

  • blat roboczy: 86-91cm
  • wyspa z wysokim blatem: 110-115cm
  • blat do spożywania posłów lub stół: 70-74cm

Gdy masz już wybrane wysokości stołu musisz pamiętać również o odpowiedniej wysokości krzeseł. To częsty błąd podczas zakupów. Zawsze pytaj sprzedawcę w jakim przedziale krzesło lub hoker są regulowane.

Na koniec podsumuję na co musisz zwrócić uwagę przy tworzeniu układu swojej wymarzonej kuchni.

  1. Zaplanuj miejsce sprzętów kuchennych
  2. Buduj szafki na modułach 15,30,40,45,60, 80 ,90cm
  3. Sprzęty AGD w zabudowie (piekarnik, kawiarka, lodówka, płyta grzejna) mieszczą się w szafkach o szerokości 60cm
  4. Między sprzętami zostawiaj minimum 40cm blatu roboczego
  5. Zaplanuj wysokość sprzętu AGD w zabudowie
  6. Ustal wysokość blatu roboczego
  7. Zaplanuj wysokości szuflad i ich podział oraz strefy przechowywania
  8. Dopasuj krzesła o odpowiedniej wysokości do blatu lub wyspy
  9. Sprawdź czy po otwarciu szafek wiszących nie kolidują z lampami sufitowymi
  10. Sprawdź kierunek otwierania drzwi lodówki

Na dzisiaj to już wszystko. Mam nadzieję, że teraz planowanie kuchni będzie dla Ciebie łatwiejsze a stosując się do powyższych wytycznych będziesz mogła planować kuchnię tak była dla Ciebie idealna. W następnych wpisach omówię materiały wykończeniowe w kuchniach oraz mechanizmy i organizację w szafkach i szufladach.

Do zobaczenia w następnym artykule!
Dorota

Related Posts

One thought on “Wymiary i odległości w kuchni

  1. Joanna pisze:

    Świetny artykuł! Mocno, mocno pomocny!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.