Kuchnia

Wymiary i odległości w kuchni

W poprzednich wpisach poznałaś najważniejsze elementy, od których musisz zacząć, planując kuchnię – styl życia, klimat wnętrza i budżet. Opowiedziałam Ci również, co to jest trójkąt roboczy i strefy oraz pokazałam różne układy planowania kuchni. W tym wpisie przeczytasz, jakie są prawidłowe wymiary w kuchni i w jakich odległościach planować ułożenie sprzętów od siebie tak, by kuchnia była ergonomiczna i funkcjonalna.

Planując zabudowę kuchni, będziesz się poruszać po tak zwanym “kole roboczym”, a sprzęty powinny być ustawione względem siebie tak, by tworzyły trójkąt roboczy. Najważniejsze w tej zasadzie są jednak odległości, w jakich te sprzęty mają się znaleźć. Zanim jednak przejdę do tego tematu, opiszę Ci, na jakich wymiarach kuchni bazują projektanci i stolarze oraz z jakich elementów składa się zabudowa kuchenna.

Standardowa kuchnia składa się z:   

  • szafek dolnych – o wysokości 72 cm,
  • szafek górnych – o wysokości 72 cm,
  • blatu – o grubości 2-4 cm i głębokości 60 cm,
  • cokołu – o wysokości 10-15 cm,
  • listwy maskującej – od 5-20 cm,
  • blendy wykończeniowej – o grubości 18-36 mm.

Te wszystkie wymiary są wymiarami standardowymi, na bazie których zaczyna się projektować kuchnię. Różnią się jednak one od standardów studiów kuchennych, np. Kuchnie Nolte mają wysokości szafek na modułach 15 cm, a IKEA ma blaty o głębokości 65 cm. Zanim więc zaczniesz bazować na standardowych wymiarach, przyjętych ogólnie wśród projektantów i stolarzy, sprawdź, czy przypadkiem nie różnią się one od wymiarów podawanych przez innych wykonawców, u których tą kuchnię chcesz wykonać. Może okazać się, że zaprojektujesz kuchnię ze standardowym blatem na głębokość 60 cm, a kupisz ją w IKEA, gdzie wymiary blatów i szafek są zupełnie inne niż przy standardowych modułach stolarskich.

WYMIARY ELEMENTÓW ZABUDOWY KUCHENNEJ

Standardowe wymiary szafek buduje się na module 60×60 cm. Jest to uwarunkowane wymiarami sprzętów AGD, które muszą się zmieścić w szafkach o takiej szerokości. Oczywiście w przypadku lodówki side by side czy wolnostojącej wymiar będzie inny, ale przy planowaniu kuchni zacznij od rysowania modułów 60x60cm.

Szerokość szafek kuchennych to również powtarzalność wymiarów: 15, 30, 40, 45, 60, 80, 90, 100 oraz narożna szafka 105 cm. Jeśli chcesz dobrze zaplanować szafki, najpierw narysuj, gdzie muszą znaleźć się: zlewozmywak, płyta grzewcza, lodówka i piekarnik. Zobacz, jaka będzie szerokość poszczególnych sprzętów: czy zlew będzie jednokomorowy czy dwukomorowy (od tego zależy szerokość szafki), czy lodówka będzie w zabudowie (szafka zajmie 60 cm szerokości) czy wolnostojąca 65 cm lub nawet 90 cm (side by side). Gdy już określisz, gdzie będą sprzęty, zobacz, ile pozostaje Ci między nimi blatu. Staraj się zachować minimum 40 cm blatu z każdej strony. Buduj układ szafek na modułach powtarzalnych a wymiar ostatniej szafki pozostaw wynikowy, to znaczy: rysujesz szafki na szerokość np. 437 cm: 80, 80, 60, 80, 80 a ostatnia jest 57 cm. Nigdy nie próbuj rysować szafek, dzieląc ich wspólną długość na równe części. Powstaną Ci wtedy szafki o szerokości 72,83 cm. Do szafki o takim wymiarze nie włożysz piekarnika, ponieważ powinien on ciasno wchodzić do szafki o szerokości 60 cm.

Ważnym miejscem jest też naroże w kuchni. Tutaj są dwa rozwiązania: szafka o boku 105 cm i froncie 45 cm oraz szafka o boku 90 cm i frontach 30 cm. Do tego rodzaju szafek można zastosować odpowiednie mechanizmy, które ułatwią korzystanie z nich bez efektu nurkowania pod blat, ale o tym napiszę następnym razem.

Powyższy rysunek przedstawia standardowe wymiary zabudowy kuchennej. Jej całkowita wysokość zależy od wysokości cokołu, blatu, szafek wiszących oraz wysokości pomieszczenia. Przyjmuje się, że odległość szafek górnych od blatu to minimum 50 cm. Tę wysokość musisz zwiększyć do minimum 60 cm, jeśli chcesz zainstalować płytę gazową. Wysokość górnych jak i dolnych szafek wynosi 72 cm. Dolne szafki mają nóżki z regulacją wysokości, dzięki temu blat można podnieść na potrzebną wysokość. Głębokość szafek dolnych to 56 cm (a nie 60 cm jak blat) dlatego, że za szafkami musi być miejsce na przyłącza wodno-kanalizacyjne i elektryczne. Dodatkowo szafki są odsunięte od krawędzi blatu na 2 cm w głąb, aby woda ściekająca po blacie nie ciekła również na front.

Zanim zdecydujesz się umieścić piekarnik na odpowiedniej wysokości, zastanów się też, czy nie będziesz chciała mieć nad nim mikrofalówki czy ekspresu do kawy. Wtedy lepiej dać piekarnik niżej, by dostęp do sprzętu nad nim był swobodny.

Wysokość umieszczenia piekarnika w słupku zależy również od Twojego wzrostu oraz od układu szafek czy szuflad w szafkach dolnych. Zanim zdecydujesz, na jakiej wysokości ma być piekarnik, sprawdź w sklepach lub salonach meblowych, jaka wysokość Ci odpowiada (dobrze, abyś miała kilka różnych wysokości do wyboru, zazwyczaj od 10 cm, jeśli jest pod blatem roboczym, i od 30-90 cm, jeśli jest w zabudowie wysokiej, tzw. słupku).

ODLEGŁOŚCI SPRZĘTÓW AGD

Wysokości w szafkach są ważne, ale najważniejsze są ich szerokości i odległości sprzętów AGD od siebie. W trójkącie roboczym prawidłowe odległości są takie:

  • odległość lodówki od zlewozmywaka: 120-210 cm
  • odległość zlewozmywaka od płyty grzejnej: 120-210 cm
  • odległość płyty grzejnej od lodówki: 120-270 cm

Oznacza to, że odległość lodówki od zlewozmywaka nie powinna być większa niż 210 cm, niezależnie, czy będzie on w tej samej linii, czy w przeciwnym ciągu roboczym. Im większa odległość, tym mniej ergonomiczna będzie kuchnia. Pamiętaj, by nie odsuwać tych sprzętów zbyt daleko od siebie, właśnie po to, byś nie musiała nadrabiać kilometrów, biegając z łyżką czy przyprawą albo kubkiem wody. Ten problem występuje najczęściej w dużych kuchniach.

Między każdym ze sprzętów będących obok siebie w ciągu roboczym: lodówka-zlewozmywak-płyta grzewcza powinnaś mieć blat o szerokości minimum 40 cm, choć wygodna przestrzeń do wykonywania swobodnie wszystkich czynności to 90 cm. Potrzebujesz go, by odstawić gorący garnek, blachę, położyć warzywa z lodówki czy choćby odłożyć przyprawy.

W niektórych realizacjach możesz spotkać zlewozmywak zaraz obok płyty indukcyjnej. Nie jest to polecane rozwiązanie szczególnie przez producentów sprzętów, ale niektórzy chwalą sobie ten układ, szczególnie kiedy trzeba szybko wylać wodę z garnka lub dolać do niego wody. Uważam jednak, że względy bezpieczeństwa są tutaj ważniejsze niż zrobienie jednego kroku mniej, by pomieszać zupę.

Jeszcze jedna ważna rzecz dotycząca lodówki, na którą powinnaś zwrócić uwagę przy planowaniu kuchni. Sprawdź w modelu lodówki, którą zamierzasz kupić, czy drzwi mają możliwość otwierania się na obie strony zamiennie (lewą i prawą). Jednym z błędów, jakie możesz popełnić, to otwieranie lodówki nie w kierunku ściany, a w kierunku blatu. Korzystanie z lodówki, której drzwi otwierają się na blat kuchenny jest problematyczne, bo żeby coś wyjąć, musisz ją całą obejść.

WYMIARY SZUFLAD I SZAFEK WISZĄCYCH

Gdy już rozplanujesz, w których miejscach będą sprzęty, pora ustalić, jak podzielisz szafki i szuflady. O ile w górnych szafkach nie ma zbyt wiele opcji (i nie mówię tu o rodzaju wykończenia, bo tego jest sporo i napiszę o tym w następnych artykułach), to w szafkach dolnych można zaszaleć. Nie będę ukrywać, że szuflady to najlepsza rzecz, jaką możesz mieć w kuchni. Są pojemne, łatwe w użytkowaniu i przede wszystkim po otwarciu widzisz od razu, co gdzie masz, a nie musisz schylać się i przeczesywać się przez gąszcz garnków, jakbyś była w jakiejś dzikiej puszczy.

Układ szuflad może być różny: dzielony na dwa, trzy, cztery a nawet pięć, z szufladami widocznymi lub ukrytymi za frontem. Również mechanizmy tych szuflad jak i organizery dają spore pole do popisu. Nie martw się, kiedyś na pewno to szczegółowo opiszę, a dziś chcę Ci pomóc w naszkicowaniu układu funkcjonalnego. W szafkach dolnych, oprócz zwykłych szuflad, możesz mieć też mini spiżarki i organizery na butelki czy ręczniki oraz chemię.

To, co jest ważne w planowaniu układu szuflad, to oczywiście żywność, garnki, sprzęty i akcesoria, które chcesz zmieścić w tych szufladach. Podziel kuchnię na strefy i wydziel je nie tylko w pionie, ale też w poziomie. Na samym dole umieść rzeczy, do których potrzebujesz łatwego, ale nieczęstego dostępu. W górnych partiach kuchni (np. w szafkach wiszących) umieść rzeczy, z których korzystasz bardzo rzadko i nie potrzebujesz łatwego dostępu. Pomyśl o tym, planując szafkę zlewozmywakową, której ogromną zaletą posiadania szuflady zamiast frontów jest szybkie i łatwe wyrzucanie odpadów oraz zamknięcie szuflady.

Jeśli chodzi o podział szafek górnych, najczęściej są to fronty na zawiasach otwieranych w bok (jak drzwi) lub w górę (jak bagażnik). Fronty otwierane w górę mogą być jednoczęściowe lub dwuczęściowe oraz składać się w różny sposób (równolegle do korpusu, nachodzić na korpus czy otwierać się do góry). Standardowa głębokość szafek wiszących zaraz nad blatem wynosi 32-34 cm. Jeśli chcesz zabudować kuchnię aż po sufit, możesz wziąć pod uwagę wykonanie dodatkowych szafek wiszących na głębokość blatu, czyli 60 cm. Taka forma szafek nazywana jest nowoczesnym pawlaczem. Zabudowa kuchenna otrzymuje wtedy dodatkowy aspekt wizualny, Ty masz więcej miejsca do przechowywania i nie musisz się martwić o osiadający kurz na górnych szafkach. Pamiętaj tylko, że jeśli masz krzywy sufit z jakimiś falami, to najlepiej dobudować kawałek sufitu podwieszanego, który to wyrówna, lub zamontować listwę wieńczącą, którą można dowolnie docinać. Czasami na aranżacjach możesz zauważyć, że zabudowa kuchenna prowadzona jest pod sam sufit z szafkami. Jeśli ten sufit jest idealnie prosty, a otwarcie szafek nie koliduje z wiszącym tam oświetleniem, to wygląda to przepięknie i jest jak najbardziej praktyczne, natomiast jeśli blisko frontów wiszą lampy, np. tuby, to może się okazać, że front przy otwieraniu będzie zahaczał o plafon. Zwróć na to uwagę przy planowaniu szafek górnych.

To, co pokazałam Ci na rysunkach, to standardowe układy i wymiary. Kuchnia wcale nie musi być nudna i można się bawić wysokościami, półkami otwartymi czy ciekawym wykończeniem.

WYSOKOŚCI BLATU ROBOCZEGO

Na jakiej wysokości powinien znajdować się blat roboczy? Ostateczną wysokość blatu wyznacza nie tylko jego grubość (czyli z jakiego materiału zostanie on wykonany), ale również informacja, jakiego wzrostu jest osoba, która najczęściej korzysta z tej kuchni. Jak to wygląda w praktyce? Wygodna wysokość blatu roboczego powinna przypadać 10-15 cm poniżej Twojego zgiętego łokcia. Dzięki temu nie musisz unosić ręki do krojenia, nie garbisz się czy stoisz na palcach przed blatem. Spójrz na wymiary poniżej i sprawdź wysokość blatu dopasowaną do Twojego wzrostu:

Wzrost użytkownika:

140-155 cm
155-175 cm
175-185 cm
185-200 cm

Wysokość blatu:

75-86 cm
86-95 cm
95-105 cm
105-112 cm

Przy planowaniu kuchni weź pod uwagę, z jakiego materiału będzie wykonany blat, bo to on wyznacza ostateczną wysokość jego górnej płaszczyzny. Jeśli zaplanujesz sobie, że górna krawędź blatu będzie znajdować się na wysokości 86 cm, ale w ostatniej chwili zmienisz zdanie i zamienisz blat postforming o grubości 36 mm na blat z płyty kompaktowej o grubości 12 mm, wysokość ciągu roboczego się zmieni. Abyś nadal mogła mieć blat na wysokości o 86 cm, musisz tę różnicę wyrównać na stopkach, na których stoi szafka, a tym samym zmienić wysokość cokołu.

Wysokość blatu roboczego zależy również od jego funkcji:

  • blat roboczy: 86-91 cm
  • wyspa z wysokim blatem: 110-115 cm
  • blat do spożywania posiłków lub stół: 70-74 cm

Gdy masz już wybrane wysokości stołu, musisz pamiętać również o odpowiedniej wysokości krzeseł. To częsty błąd podczas zakupów. Zawsze pytaj sprzedawcę, czy krzesło lub hoker są regulowane i w jakim przedziale.

Na koniec podsumuję, na co musisz zwrócić uwagę przy tworzeniu układu swojej wymarzonej kuchni.

  1. Zaplanuj miejsce sprzętów kuchennych.
  2. Buduj szafki na modułach 15, 30, 40, 45, 60, 80, 90 cm.
  3. Sprzęty AGD w zabudowie (piekarnik, ekspres, lodówka, płyta grzejna) mieszczą się w szafkach o szerokości 60 cm.
  4. Między sprzętami zostawiaj minimum 40 cm blatu roboczego.
  5. Zaplanuj wysokość sprzętu AGD w zabudowie.
  6. Ustal wysokość blatu roboczego.
  7. Zaplanuj wysokości szuflad i ich podział oraz strefy przechowywania.
  8. Dopasuj krzesła o odpowiedniej wysokości do blatu lub wyspy.
  9. Sprawdź, czy szafki wiszące po otwarciu nie kolidują z lampami sufitowymi.
  10. Sprawdź kierunek otwierania drzwi lodówki.

Na dzisiaj to już wszystko. Mam nadzieję, że teraz planowanie kuchni będzie dla Ciebie łatwiejsze a stosując się do powyższych wytycznych, będziesz mogła planować kuchnię tak, by była dla Ciebie idealna. W następnych wpisach omówię materiały wykończeniowe w kuchniach oraz mechanizmy i organizację w szafkach i szufladach.

Do zobaczenia w następnym artykule!
Dorota

Related Posts

6 thoughts on “Wymiary i odległości w kuchni

  1. Joanna pisze:

    Świetny artykuł! Mocno, mocno pomocny!

    1. @Wizualhome pisze:

      bardzo się cieszę 🙂 jeśli masz jakieś pomysły o czym chciałabyś przeczytać daj znać 😉

  2. greg pisze:

    Dobrze opracowany artykuł. Dobra robota.
    Pzdr

    1. @Wizualhome pisze:

      dziękuję 🙂 na ten rok pomysły już są na konkretne artykuły 😉 teraz trzeba wziąć się do pracy 🙂

  3. Bigos... pisze:

    Wreszcie konkretny artykuł, dzięki za pomoc

    1. @Wizualhome pisze:

      Bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.