Urządzanie kuchni to niełatwe zadanie, a wybór blatu to jedna z najważniejszych decyzji, jakie musisz podjąć przy urządzaniu mieszkania. Jeśli będziesz się kierować wyłącznie ceną lub wyglądem, po kilku miesiącach może się okazać, że przygotowywanie posiłków stanie się dla Ciebie utrapieniem a do kuchni przestałaś wchodzić z przyjemnością. Jak tego uniknąć? Daj sobie czas, zgromadź potrzebne informacje i podejmij świadomą decyzję. Wtedy nic Cię nie zaskoczy! A więc..
JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY I ILE TO KOSZTUJE?
Odpowiem moimi ulubionymi słowami: to zależy! Od czego? Jakie masz potrzeby, jaki styl przyjęłaś w mieszkaniu, jak duża jest Twoja kuchnia i – bardzo ważne – jaki masz budżet. To wszystko ma ogromne znaczenie. Dziś opowiem Ci, jak wybrać blat idealny dla Ciebie. Omówię po kolei każdy rodzaj i jego właściwości oraz wyjaśnię skróty: HPL, ABS, fornir, forner… Spokojnie, ten wpis będzie dla Ciebie ściągą, dzięki której blaty nie będą miały przez Tobą tajemnic.
A co z ceną? O tym porozmawiamy za chwilę.
Jeśli jesteś na początku remontu i planujesz dopiero układ swojej kuchni, we wpisie Wymiary i odległości w kuchni opisałam najważniejsze parametry, o jakich musisz pamiętać.
Wracajmy jednak do blatów. Naszą analizę zaczniemy od najbardziej podstawowego materiału, jakim jest drewno. Wygląda pięknie, pasuje do wielu aranżacji i jest ponadczasowym wyborem. Niektórzy chwalą jego uniwersalność, inni narzekają na trudności w utrzymaniu. Czy będzie odpowiednie dla Ciebie? Przekonaj się sama.
1. DREWNO
Jakie są cechy blatu drewnianego?
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie. Istnieje wiele gatunków drewna, więc każdy z nich będzie miał różne właściwości. Z drewna krajowego możesz wybrać najtrwalsze: dąb, buk lub jesion. To twarde drewno, które zarysowuje się dużo trudniej niż sosnę czy topolę – drewna miękkie. Możesz też zdecydować się na drewno egzotyczne, np. merbau, tek lub mahoń. Pamiętaj jednak, że będą one miały nieco inne wybarwienie. Podstawową cechą, a jednocześnie zaletą, jaką ma blat wykonany z drewna, jest jego odnawialność. Co mam na myśli? Jeśli wybierzesz blat olejowany, możesz praktycznie w nieskończoność go odnawiać. Wystarczy przetrzeć blat papierem ściernym i zaolejować ponownie. Brzmi łatwo? Tak, o ile jesteś na to przygotowana, ale o tym później.
Poza tym, niezależnie od wybranego gatunku drewna i sposobu pielęgnacji, musisz pamiętać o następujących cechach drewna:
- nieodporne jest na wysoką temperaturę – jeśli nie chcesz widzieć na blacie trwałych śladów, zapomnij o stawianiu na nim gorących garnków i foremek, uzbrój się za to w masę podkładek,
- jest średnio odporne na wodę. Jak bardzo, to zależy od gatunku drewna (egzotyczne będą lepiej znosić wilgoć niż krajowe), ale jedno jest pewne, plama wody pozostawiona na kilka godzin na pewno zostawi trwały ślad. Należy tu też wspomnieć o rodzaju zlewu i baterii – jeżeli wybierzesz baterię stojącą, musisz wziąć pod uwagę, że pomiędzy nią a zlewem będzie się zbierać wilgoć. To miejsce będzie szczególnie narażone na uszkodzenia i odkształcenia, więc trzeba mu poświęcić dużo uwagi,
- jest średnio odporne na zarysowania – i znów wracamy do gatunków drewna. Sosnę zarysujesz nawet paznokciem. Z bukiem pójdzie Ci trudniej, ale krojenie pomidora bez użycia deski jest obarczone dużym ryzykiem,
- można z niego uzyskać właściwie dowolny kształt – co jest szczególnie ważne, jeżeli Twój blat znajduje się w nietypowym miejscu,
- blat drewniany jest łatwopalny.
Jak zabezpieczyć i odnowić blat kuchenny?
Istnieją dwa podstawowe sposoby na impregnację drewnianych powłok: lakierowanie i olejowanie.
Lakierowanie utrudnia wchłanianie wilgoci, nie zmienia również koloru drewna, jeśli więc zależy Ci na zachowaniu naturalnego odcienia, wybierz ten sposób impregnacji. Drewno lakierowane jest mniej odporne na temperaturę niż olejowane, lakier może również po czasie schodzić, ale przy odpowiednim użytkowaniu lakierowany blat będzie Ci służył miesiącami. Lakier sprawia, że drewno mniej wchłania typowe kuchenne plamy, więc najczęściej wystarczy przetrzeć blat wilgotną ściereczką, żeby cieszyć się jego pięknym wyglądem.
Olejowanie polega na nałożeniu kilku warstw substancji, która wnika w głąb drewna i zabezpiecza je przed wilgocią, ale nieco słabiej niż lakier. Olejowany blat będzie miał piękny rysunek słojów i większą odporność na zarysowania. Olejowane blaty nieco ciemnieją, o czym należy pamiętać, jeśli chcesz mieć w mieszkaniu perfekcyjnie dobrane odcienie drewna. Impregnacja olejem zajmuje łącznie kilkadziesiąt godzin. Oczywiście większość czasu spędzisz na czekaniu na wchłonięcie się oleju, ale weź pod uwagę, że przez około 2 dni nie będziesz mogła w pełni korzystać z kuchni. O ile lubisz prace DIY i nie przeszkadza Ci czasowe wyłączenie z użytkowania, nie ma problemu. Jeżeli jednak zapach impregnatu przyprawia Cię o ból głowy lub masz w domu przedszkolaki uwielbiające gotować, zastanów się dwa razy.
Jak często olejować blat drewniany?
Zalecenia mówią o okresie od 3 do 12 miesięcy, ale wszystko zależy od intensywności użytkowania. Jeśli jesz posiłki na mieście a w kuchni przygotowujesz tylko herbatę, możesz zapomnieć o pielęgnowaniu swojego blatu na długi czas. Jeżeli jednak dużo gotujesz, nie wycierasz od razu każdej kropelki wody i przeszkadzają Ci niedoskonałości, przygotuj się na częstszą impregnację.
Do jakiego stylu pasuje blat drewniany?
Drewno to najbardziej uniwersalny materiał na blat pod względem estetycznym. Jasne drewno pasuje najbardziej do stylu:
- skandynawskiego,
- boho,
- japandi,
- prowansalskiego.
Ciemne drewno (lub jasne lakierowane na ciemny odcień) najlepiej odnajdzie się w stylach:
- eko,
- vintage,
- dworkowy,
- rustykalny.
Ile kosztuje blat z drewna?
Zanim przedstawię Ci przykładową wycenę blatów, musisz wiedzieć o następujących sprawach:
- Blat bardzo często jest wykonywany na zamówienie, więc koszt wykonania wyceniany jest indywidualnie i może się różnić w zależności od dostępności, sposobu i jakości wykonania, wykończenia a także regionu kraju. Prosty blat bez otworów będzie dużo tańszy niż blat o wyrafinowanym kształcie z wieloma wycięciami i frezami. O dokładną wycenę pytaj zawsze u wybranego wykonawcy,
- W przypadku niektórych materiałów, jak np. płyty kamienne, niektórzy producenci naliczają opłaty za niewykorzystany slab (materiał),
- Istotna jest także lokalizacja – jeśli wybierzesz wykonawcę, który ma siedzibę daleko od Twojego domu, koszty transportu mogą okazać się zaskakujące, pamiętaj więc, by upewnić się na etapie wyceny, jakie dokładne koszty musisz ponieść,
Podane w artykule ceny są przykładowe i uśrednione, dotyczą 1mb blatu, tj. kawałka materiału o wymiarach 100×60 cm. Dlaczego? Abyś mogła otrzymać poglądowe porównanie cen wszystkich blatów. Nie traktuj go oczywiście jak wyroczni, lokalny research producentów musisz zrobić sama. Poniżej wybrałam dla Ciebie dwa blaty do porównania:
Gatunek polski: dąb
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 4 cm
- jakość drewna: A/B (dobrej jakości, z ładnymi sękami)
- rodzaj: lite
- frez: tak
- wykończenie: olej bezbarwny
- cena: 620 zł (w tym 510 zł surowe drewno + 110 zł obróbka i olejowanie)
Gatunek egzotyczny: merbau
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 3 cm
- jakość drewna A/B (dobrej jakości, z ładnymi sękami)
- rodzaj: Avangard – blat drewniany klejony z lameli na szerokości oraz na długości, tzw. klepka lub mikrowczep
- frez: tak
- wykończenie: olej bezbarwny
- cena: 477 zł (w tym 367 zł surowe drewno + 110 zł obróbka i olejowanie)
2. FORNIR
To blat, którego baza wykonana jest z płyty wiórowej oklejonej paskami drewna o grubości od kilku do kilkunastu milimetrów. Materiały są ze sobą łączone pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu klepki trzymają się bardzo dobrze.
Jakie są zalety blatu fornirowanego?
- okleina z forniru to drewno, więc estetycznie blat fornirowany przypomina drewniany,
- jest tańszy od blatu drewnianego,
- jest pozbawiony niektórych cech blatu drewnianego, jak np. sęki – choć dla niektórych to może stanowić wadę,
- blat fornirowany łatwiej dostosowuje się do zmieniającej się wilgotności, więc ryzyko pęknięcia jest dużo mniejsze niż przy blacie drewnianym.
Jakie są wady blatu z forniru?
- podobnie jak blat drewniany, blat z forniru nie ma odporności na wysoką temperaturę i wodę,
- nie jest odporny na zarysowania, więc tu też musisz pamiętać o podkładkach i zabezpieczeniach,
- fornir należy traktować delikatnie, więc trzeba go pielęgnować miękkimi ściereczkami,
- z czasem wygląd forniru się pogarsza. Płyta może blednąć lub żółknąć, ale istnieją sposoby na to, by przywrócić go do życia. W razie większych uszkodzeń można wymienić samą warstwę forniru bez konieczności zmiany całego blatu.
Do jakiego stylu pasuje blat fornirowany?
Fornir to również drewno, pasuje więc do takich samych stylów jak blat drewniany.
Ile kosztuje blat fornirowany?
- gatunek: dąb
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 36 mm
- frez: tak
- wykończenie: lakier półmat
- cena: 350 zł
Jak widzisz, jego cena jest dość atrakcyjna w porównaniu do blatu wykonanego w całości z drewna. To więc całkiem niezła alternatywa, jeśli masz mniejszy budżet, a zależy Ci na naturalnym materiale.
Teraz przejdziemy do blatu drewnopodobnego, który jest najpopularniejszym wyborem w ostatnich latach. Już wiesz, o czym będzie mowa?
3. LAMINAT
Blat laminowany to tańsza wersja blatu drewnianego (oraz kamiennego i innych, bo do wyboru są przeróżne dekory). Blat laminowany to po prostu płyta wiórowa pokryta warstwą laminatu HPL (high pressure laminate), czyli substancji, która sprawia, że jest on odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i odbarwienia. Blat nie składa się jednak z samej płyty. Jest ona nasączana syntetycznymi żywicami, by go wzmocniły i zwiększyły jego trwałość.
Jakie są zalety blatu laminowanego?
- łatwość w utrzymaniu. Blat laminowany jest odporny na zabrudzenia, wystarczy go przetrzeć wilgotną ściereczką, aby wyglądał jak nowy. Nie wymaga także konserwacji,
- jest odporny na temperaturę do ok. 150-170°C, więc to całkiem niezły wynik. Przy wyjmowaniu blaszek z piekarnika koniecznie pamiętaj o podkładkach!
- jest odporny na wodę, ale nie bezwzględnie – pojedyncze krople wody nie zostawią na nim śladów, ale długotrwały kontakt z dużą ilością płynu może sprawić, że okleina odejdzie od płyty,
- jest lekki i prosty w obróbce, więc możesz go zastosować w nawet najbardziej wymagającej montażowo kuchni,
- może mieć dowolny dekor. W ofercie są nadruki drewnopodobne, imitujące beton, kamień lub przeróżne wzory. Jeśli marzysz o blacie drewnianym, ale przerasta Cię pielęgnacja drewna, blat laminowany będzie idealnym rozwiązaniem. Musisz jednak pamiętać, że to blat drewnopodobny, a więc imitacja materiału. Jeśli jesteś zwolenniczką naturalnych materiałów, zastanów się dwa razy,
- blat laminowany jest dużo tańszy niż blat drewniany czy kamienny.
Jakie są wady blatu laminowanego?
- zarysowania są nieodwracalne, więc do krojenia używaj deski a pod ciężkie sprzęty podkładaj zabezpieczenie,
- w razie głębokich uszkodzeń (które mogą nastąpić np. w przypadku, gdy blat zostanie mocno nacięty nożem), pod powierzchnię może przedostać się wilgoć, a blat napuchnie,
- należy bardzo dbać o odpowiednie zabezpieczenie krawędzi, zwłaszcza w miejscach narażonych na zwiększony kontakt z wilgocią – miejsce styku blatu ze zlewem czy płytą grzewczą musi być bezwzględnie pokryte silikonem,
- w kuchni z blatem laminowanym nie będzie możliwe zastosowanie podwieszanego zlewu.
Postforming czy ABS?
Przy wyborze blatu laminowanego musisz pamiętać, że istnieją dwa rodzaje wykończenia jego krawędzi. Blat typu postforming ma warstwę laminatu “zawiniętą” pod spód, dzięki czemu zacieki nie powodują jego puchnięcia.
Blat ABS (ten skrót wziął się od nazwy substancji chemicznej używanej w produkcji tego tworzywa: akrylonitryl-butadien-styren) ma krawędź ściętą równo z płytą i jest zabezpieczony 1,5 mm warstwą obrzeża ABS. Nadaje to blatowi bardziej nowoczesnego kształtu, ale ryzyko dostania się wody pod spód jest minimalnie większe niż przy blacie typu postforming.
Różnice między tymi dwoma rodzajami znajdziesz na grafice poniżej:
Jak należy dbać o blat laminowany?
Aby usunąć normalne kuchenne zabrudzenia, wystarczy użyć wilgotnej ściereczki i wytrzeć do sucha. Bardziej wymagające plamy zejdą z pomocą płynu do naczyń, ale unikaj żrących środków – mogą zniszczyć powierzchnię laminatu.
Co lepiej wybrać – laminat czy drewno?
Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Te dwa rodzaje blatów mają zbliżony wygląd, ale różne właściwości. Wszystko zależy od Twoich upodobań; jeśli “sztuczny” rysunek drewna Cię nie satysfakcjonuje, wybierz blat z naturalnego materiału. Przede wszystkim jednak oceń swój styl życia. Jeśli zależy Ci na minimalnym wysiłku w utrzymaniu blatu, laminowany sprawdzi się lepiej niż drewniany. Jeżeli chcesz natomiast mieć możliwość odnowienia blatu po kilku miesiącach zaniedbywania go, zrobisz to tylko w przypadku drewna. Blatu laminowanego nie możesz zeszlifować ani zabezpieczyć olejem lub lakierem.
Do czego najlepiej pasuje blat laminowany?
Laminat jest bardzo uniwersalnym materiałem i pasuje do wielu stylów. Pamiętaj jednak o odpowiednim dobraniu dekoru do wybranego stylu. Dla przykładu:
- styl rustykalny – imitacja drewna, duże wzory,
- styl skandynawski – imitacja drewna, delikatne słoje, mały wzór,
- styl nowoczesny – imitacja betonu,
- styl modern classic – imitacja marmuru.
Blat z laminatu ma również dodatkową zaletę – można go idealnie dopasować do koloru innej zabudowy meblowej, stołu czy półek. Producenci mają w ofercie płyty meblowe i blaty kuchenne w tym samym wybarwieniu, więc jeśli zależy Ci na zachowaniu w mieszkaniu spójności kolorystycznej, weź to pod uwagę.
Ile kosztuje blat laminowany?
Rozpiętość cenowa blatów z laminatu jest ogromna – koszt metra bieżącego materiału waha się między 60 a 200 zł. Trzeba pamiętać, że w przypadku blatów laminowanych czasami trzeba dopłacić do pełnego kawałka. Poniżej znajdziesz przykładowe ceny za dekor drewniany i kamienny:
- dekor: dąb olejowany
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 3,8 cm
- cena: 170 zł
- dekor: marmur bianco
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 3,8 cm
- cena: 89 zł
Skoro o kamieniu mowa, przejdźmy do blatu kamiennego. Kojarzy się z chłodnym designem i surowością oraz niezniszczalnością – czy słusznie? Sprawdźmy.
4. KAMIEŃ
Blat z kamienia to dla jednych obiekt pożądania, a dla innych materiał zimny i ciężki, o czym nie wolno zapominać przy konstruowaniu szafek. Jakie są najpopularniejsze rodzaje blatów kamiennych i jak naprawdę wygląda ich użytkowanie?
Blat granitowy – materiał idealny?
Jeśli miałabym wskazać materiał idealny dla osób, które chcą raz na zawsze zapomnieć o pielęgnacji i uważności w kuchni, mój wybór padłby na blat z granitu. To bez wątpienia blat do zadań specjalnych. Jakie są zalety blatu granitowego?
- jest skrajnie odporny na wysoką temperaturę, plamy i zarysowania. Co to oznacza? Zapominasz o podkładkach, deskach do krojenia i możesz na nim bez obaw kroić buraki, rozbijać kotlety i rozlewać wodę. Po skończonej pracy przecierasz gąbką i blat jest jak nowy,
- jest unikalny pod względem estetycznym – wybarwienie zależy od miejsca wydobycia, a wzory są absolutnie niepowtarzalne. Możesz wybierać spośród bieli, czerni, zieleni, żółci, czerwieni…
- blat granitowy (jak i inne kamienne) jest zimny, co może być zaletą, jeśli często wyrabiasz kruche ciasto,
- jeśli dojdzie do drobnego mechanicznego uszkodzenia, można je naprawić (ale musi to zrobić specjalista).
Ok, ustaliłyśmy, że granit jest materiałem niezwykle odpornym i łatwym w utrzymaniu. Czy blat granitowy ma jednak jakieś wady?
- przede wszystkim blat granitowy jest bardzo ciężki, o czym należy pamiętać przy doborze szafek. Będzie je trzeba odpowiednio wzmocnić,
- brak powtarzalności wzoru może być wadą, jeśli będzie trzeba dokupić fragment płyty,
- materiał zimny w dotyku może przeszkadzać niektórym ciepłolubnym użytkownikom,
- są osoby, którym granit po prostu się nie podoba – ale to wyłącznie kwestia gustu.
Do czego pasuje blat granitowy?
To pierwsze pytanie, jakie zadają mi klientki, kiedy mówię im o tym materiale. Musisz pamiętać, że istnieje wiele rodzajów granitu i każdy z nich ma inny rysunek, odcień i jest niepowtarzalny – weź to pod uwagę, kiedy będziesz wybierać płytę do kuchni. Jeśli będziesz musiała dobrać do niej kawałek innej, może się okazać, że drugi fragment ma zupełnie inny kolor lub odcień. Ale wracając do stylu…
Blat granitowy pasuje do wielu stylów i dobiera się go w zależności od kolorystyki wnętrza. Jeśli Twoje mieszkanie jest urządzone w stylu nowoczesnym, możesz zdecydować się na czarny kolor granitu. Jeśli natomiast wybrałaś styl prowansalski, pomyśl raczej o jasnym wybarwieniu.
Ile kosztuje blat granitowy?
Ile rodzajów granitu, tyle cen – a gatunków jest ponad 150… Za najtańszy zapłacisz około 500 zł za metr bieżący, za najdroższy ponad 2500 zł. Wybór jest więc przeogromny. Do przykładowej wyceny wybrałam:
- rodzaj: granit Coffee Brown
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 3 cm
- cena: 750 zł
Uwaga! Pamiętaj, że blaty kamienne produkowane są ze slabów i niektóre zakłady pobierają opłaty za niewykorzystanie całego kawałka. Kolejna ważna informacja: wycięcia otworów są dodatkowo płatne, przykładowo otwór na zlew to koszt ok. 430 zł, otwór na baterię – 75 zł.
Marmur – materiał tylko dla tych, którzy nie gotują?
Marmur to bez wątpienia przepiękny kamień o szlachetnym wyglądzie. Doda Twojej kuchni szyku i będzie to murowany efekt WOW. Istnieje przekonanie, że zupełnie nie nadaje się na blat kuchenny, chociaż przecież wykonuje się z niego posadzki. Ja nie wybrałabym go do swojej kuchni, ale Ty oczywiście możesz – pod jednym warunkiem – musisz o niego bardzo dbać. Nie polecam używania marmuru osobom, które zapominają o wycieraniu plam – będą się wżerać w kamień i uszkadzać jego powierzchnię. Dlaczego?
- Marmur jest nieodporny na plamy i przebarwienia, bo ma dużą porowatość, przez co wchłania ciecze, ale mniejsze plamy znikają z marmuru po dłuższym czasie – jeśli przytrafi Ci się nieprzyjemna niespodzianka w postaci śladu po herbacie, jest szansa, że po dobie nie będzie po niej śladu,
- Marmur nie ma odporności na kwasy, więc musisz bardzo uważać np. na sok z cytryny – pod jego wpływem kamień zmatowieje,
- Marmur jest średnio odporny na zarysowania, ale to wciąż kamień – nie dasz rady uszkodzić go paznokciem, jednak musisz pamiętać o konsekwentnym używaniu desek i podkładek.
Są jednak sposoby na to, by marmur służył Ci przez długie lata w dobrej formie. Istnieją różne rodzaje impregnatów do kamieni i żywic, dzięki którym powierzchnia kamienia będzie odpychać płyny, jednak nie jest to gwarancja 100% wodoodporności. Jeśli będziesz pamiętać, by szybko wycierać plamy, śmiało możesz wybrać marmur na blat kuchenny. W razie większych uszkodzeń zawsze zostaje możliwość wypolerowania jego powierzchni.
Do czego pasuje blat marmurowy?
Pamiętaj, że marmur to nie tylko śnieżna biel! Możesz wybierać spośród beżów, brązów, szarości a nawet zieleni. Tutaj, podobnie jak w przypadku granitu, kieruj się tym, jakie barwy wybrałaś do swojego mieszkania.
Ile kosztuje blat marmurowy?
Tu również nie ma łatwej odpowiedzi! Ceny wahają się między 700 a 1800 zł za metr kwadratowy. Do wyceny wybrałam:
- rodzaj: marmur Bianco Carrara
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 3 cm
- cena: 840 zł
Tutaj również wycięcia otworów będą dodatkowo płatne, np. otwór na zlew to koszt 430 zł, otwór na baterię 75 zł.
5. KONGLOMERAT
Konglomerat to kamień syntetyczny, czyli zmielony kamień z dodatkiem żywicy epoksydowej i pigmentu. Jakie ma cechy i czy jest lepszym pomysłem od blatu kamiennego? Wszystko Ci opowiem.
Zalety blatu z konglomeratu:
- konglomerat jest odporny na ścieranie, zarysowania i uderzenia,
- dobrze zniesie działanie kwasów i wysoką temperaturę, ale bez przesady. Gorący kubek nie zrobi mu krzywdy, ale forma wyjęta prosto z piekarnika może spowodować pęknięcie,
- jest łatwy w czyszczeniu, choć również należy go impregnować,
- wyglądem przypomina kamień, choć w przeciwieństwie do kamienia jego wzór jest powtarzalny, co dla niektórych stanowi wadę, a dla innych zaletę,
- najłatwiejszy w utrzymaniu będzie konglomerat szlifowany na połysk, matowy będzie nieco trudniej utrzymać w czystości,
- jest łatwy w obróbce, więc możesz ukształtować go wedle swojego pomysłu,
- podobnie jak kamień, można go szlifować w razie większych uszkodzeń.
Do jakich wnętrz wybrać blat z konglomeratu?
Blat z konglomeratu pasuje do tych samych stylów, co blat kamienny, oprócz prowansalskiego i góralskiego: w tych przypadkach naturalny materiał to konieczność.
Ile kosztuje blat z konglomeratu?
- Rodzaj: Pamir Urban Grey
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 3 cm
- cena: 810 zł
Wycięcia otworów również są dodatkowo płatne, np. otwór na zlew to 430 zł, otwór na baterię to dodatkowe 75 zł.
Na dziś to wszystko, a kolejne pięć blatów poznasz w następnym wpisie znajdziesz część drugą. Jeśli interesuje Cię więcej zagadnień w temacie kuchni, np. lodówka otwierana na blat, odległości między sprzętami w kuchni, rozmieszczenie gniazdek, materiały, na których nie widać brudu i wiele, wiele innych, zajrzyj do mojego ebooka „Jak urządzić wymarzone mieszkanie”.
Poza tym, jeśli zastanawiasz się, jak łączyć kolory drewna, nie chcesz wydawać pieniędzy na nieprzemyślane i pochopne decyzje lub chcesz poznać przykłady prawidłowej aranżacji, podpowiem Ci, na co zwrócić uwagę przy aranżowaniu, wykańczaniu i dekorowaniu własnego mieszkania.
Każdy błąd i trik na mojej liście zostawia w Twojej kieszeni około 100 zł – to łącznie ponad 7000 zł oszczędności!