Jak wybrać blat kuchenny idealny dla Ciebie. Część 2
W pierwszej części artykułu poznałaś właściwości i ceny blatów, opowiedziałam Ci o wadach i zaletach blatu z drewna, forniru, laminatu, kamienia i konglomeratu.
Dziś przedstawię Ci kolejne pięć rodzajów, więc po przyswojeniu całości będziesz już miała pełen obraz tego, jakie blaty kuchenne masz do wyboru. Jestem przekonana, że podejmiesz najlepszą dla siebie decyzję!
6. KOMPOZYT
Blat z kompozytu to świetna alternatywa dla kamienia. Składa się z żywicy akrylowej, zmielonej skały i naturalnych pigmentów. Najczęściej spotkasz ten materiał pod nazwą Corian, choć producentami tego materiału są różne firmy, np..: Corian, Staron czy Kerrock.
Jakie są jego główne zalety?
- jest bardziej plastyczny niż konglomerat i lepiej znosi uszkodzenia, dlatego ma też wyższą cenę,
- ma idealnie gładką powierzchnię i żadnych spoiw,
- utrzymanie go w czystości jest proste, bo jest odporny na plamy i kwasy,
- można z niego wykonać zlew,
- kompozyt jest dużo lżejszy od kamienia, więc nie musisz specjalnie dostosowywać pod niego szafek.
A wady?
- nie jest niezniszczalny, więc możliwe jest, że zarysujesz go nożem, ale w razie poważniejszych uszkodzeń można również go przeszlifować,
- średnio znosi wysoką temperaturę, więc należy pamiętać o zabezpieczeniu go przed temperaturą wyższą niż 180°C.
Do czego pasuje blat z kompozytu?
Blat z kompozytu będzie dobrze wyglądał w tych samych stylach, co blat kamienny, a to oznacza, że dobrze odnajdzie się w większości wnętrz. Tu też obowiązuje zasada „dobierz blat do wnętrza”, więc przed podjęciem decyzji o wybarwieniu blatu rozejrzyj się po swoim mieszkaniu.
Są jednak dwa wyjątki: styl prowansalski i góralski akceptują tylko naturalne materiały, więc jeśli wybrałaś jeden z nich do swojego domu, lepiej zrezygnuj z kompozytu.
Ile kosztuje blat z kompozytu?
- rodzaj: Venaro White
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 12,5 mm
- cena: 800 zł
7. PŁYTA KOMPAKTOWA HPL
Co to jest płyta kompaktowa?
To sprasowany papier rdzeniowy nasączony żywicami, połączony z warstwą dekoracyjną z użyciem wysokiej temperatury i ciśnienia. Stąd właśnie wzięła się jego nazwa: high pressure laminate. Taki sposób produkcji sprawia, że płyta jest odporna na wilgoć i cienka, bo ma zaledwie 12 mm.
Jakie są zalety blatu z płyty kompaktowej HPL?
- powierzchnia laminatu jest odporna na wodę – do tego stopnia, że można zastosować zlew podwieszany,
- jest łatwy w utrzymaniu czystości, wystarczy miękka ścierka, by przywrócić mu blask,
- jest odporny na plamy, ale lepiej nie przeprowadzaj eksperymentów pt. “czy plama z koncentratu pomidorowego zejdzie po ośmiu godzinach?” …możesz się rozczarować,
- nie ma konieczności wykończenia krawędzi obrzeżem czy silikonem,
- jest odporny na wysoką temperaturę do 120°C, więc pamiętaj o podkładkach pod blaszki,
- jest odporny na zarysowania i uderzenia,
- jest niezwykle cienki (niektóre modele mają tylko 1 cm grubości) co może być interesujące dla osób planujących nowoczesne wnętrze,
- jest łatwy w obróbce.
A jakie wady ma płyta kompaktowa?
- blat z płyty kompaktowej ma ograniczoną liczbę dekorów, choć ich paleta stale się poszerza,
- nie jest odnawialny,
- ze względu na dużą twardość materiału montaż i wycinanie otworów jest dość trudne i należy je powierzyć sprawdzonym specjalistom,
- rdzeń blatu ma najczęściej biały lub czarny kolor, ale w ofercie jest kilka dekorów, których wypełnienie jest dopasowane barwą, tak by się nie wyróżniało – takie blaty ma w ofercie np. Kronospan lub Forner.
Na grafice poniżej przedstawiłam przekrojową budowę płyty kompaktowej. Dekor umieszczony jest z obu stron, co może być szczególnie istotne, jeśli marzysz o wyspie kuchennej. Dzięki temu, tworząc boki wyspy, będziesz mieć pięknie wykończone krawędzie.
Do czego pasuje płyta kompaktowa?
Wszystko zależy od rodzaju dekoru, na jaki się zdecydujesz. W przypadku drewnopodobnych, możesz pomyśleć o stylu skandynawskim,, nowoczesnym czy japandi. Wzór kamienny pasuje do stylu nowoczesnego, glamour czy, tak popularnego ostatnimi czasy, modern classic.
Ile kosztuje płyta kompaktowa?
- rodzaj: Kaldera Caldeira C151 ROCHE
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 12,5 mm
- cena: 350 zł
8. SPIEK KWARCOWY
Spiek to ostatni rodzaj blatu przypominający kamień. Drogi, trwały i jeszcze niezbyt popularny, co być może zmieni się w najbliższych latach.
Co to jest spiek kwarcowy?
Spiek to cienka płyta ceramiczna, możesz ją sobie wyobrazić jako ogromną płytkę łazienkową, ale o ulepszonych właściwościach. Składa się z kwarcu z domieszką rozdrobnionych skał i pigmentu. Powstaje w bardzo wysokiej temperaturze.
Jakie plusy ma spiek kwarcowy?
- to bardzo trwały i twardy materiał, odporny na ścieranie, zarysowania i środki chemiczne,
- jest dużo lżejszy od kamienia i nie wymaga wzmacniania szafek,
- jest odporny na wysoką temperaturę, więc spokojnie możesz stawiać na nim garnki,
- nie odbarwia się i nie zmienia swojego wyglądu pod wpływem substancji, to inwestycja na lata,
- jest zupełnie odporny na wodę, a więc nie dotknie go pleśń,
- możesz z niego wykonać zlewozmywak i zintegrować go z blatem, co nada kuchni nowoczesnego i wyjątkowego charakteru,
- to wprost idealna alternatywa dla marmuru, więc jeśli zależy Ci na charakterystycznym wybarwieniu, przemyśl tę opcję.
Czy spiek kwarcowy ma jakieś wady? Niestety, tak:
- spiek jest narażony na uszkodzenia mechaniczne,
- nie jest wrażliwy na kwasy,
- ze względu na swoje właściwości spiek jest trudny w montażu a cena transportu może przyprawić o zawrót głowy,
- spiek należy odpowiednio pielęgnować i nie wolno używać preparatów zawierających wosk,
- polerowany spiek jest bardziej wrażliwy, więc nie zaleca się wykonywania z niego zlewów.
Do czego pasuje spiek kwarcowy?
Spiek, jako że wyglądem przypomina kamień, będzie pasował do tych samych wnętrz, co blat kamienny.
Ile kosztuje spiek kwarcowy?
- rodzaj: Calacatta mat (velvet)
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 12 mm
- cena: 1090 zł
Wycięcia otworów są dodatkowo płatne, np. otwór na zlew to 430 zł a otwór na baterię 75 zł.
Na koniec dwa dość nietypowe materiały, które nie są zbyt popularne na rynku blatów kuchennych, ale to ciekawe rozwiązanie do wnętrz awangardowych.
9. METAL
Blat z metalu widziałaś zapewne w programie Master Chef lub restauracyjnych kuchniach. Ostatnimi laty nie jest często spotykany, ale może spodoba Ci się tak bardzo, że zapragniesz zostać szefową kuchni jak w programach TV? Poznaj więc właściwości blatu z metalu.
Ile waży blat z metalu?
Być może myślisz, że blat ze stali o grubości 4 cm będzie ważył tonę? To słuszne przypuszczenie. Mogłoby tak być, gdyby blat w całości składał się z metalu.
To, co nazywamy blatami metalowymi, to tak naprawdę płyta wiórowa pokryta blachą, dzięki czemu całość jest odporna, ale stosunkowo lekka.
Co jest zaletą blatu z metalu?
- przede wszystkim to bardzo higieniczny materiał; nie gromadzą się na nim bakterie i bardzo łatwo jest usunąć zabrudzenia,
- jest bardzo trwały, jeśli użyjemy stali nierdzewnej,
- optycznie powiększa kuchnię, bo odbija światło,
- jest całkowicie odporny na wysokie temperatury i jej gwałtowne zmiany,
- możesz na nim kroić, ale – choć to nie zmieni jego właściwości – rysy pozostaną.
A jakie wady ma blat metalowy?
- ciężko nadać mu wyszukany kształt,
- pielęgnacja jest prosta, ale jeśli zależy Ci na idealnie wypolerowanej powierzchni, to musisz go wycierać do sucha, by nie pozostawić smug,
- uderzałaś kiedyś łyżeczką o metalowy kubek? No właśnie. Taki dźwięk pomnóż sobie kilka razy przy metalowym blacie… Jeśli masz małe dzieci, które lubią urządzać koncerty z garnkami, zastanów się dwa razy.
Do czego pasuje blat z metalu?
Wnętrze z metalowym blatem wymaga przyjęcia w mieszkaniu odpowiedniego stylu, np. Industrialnego, nowojorskiego, glamour, hi-tech lub techno.
Ile kosztuje blat z metalu?
- rodzaj: stal nierdzewna
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 4 cm
- cena: 565 zł
10. SZKŁO
Szkło to najtrudniejszy materiał na blat. Widać na nim najmniejszą kroplę wody i można go uszkodzić. Mimo to ma swoich zwolenników.
Z czego zrobiony jest blat szklany?
Nazwa materiału może trochę mylić, bo przecież blat szklany nie przetrwałby minuty, gdyby był zrobiony ze zwykłego szkła. Ponieważ musi służyć Ci w kuchni i znosić przeróżne wyzwania, produkuje się go ze szkła hartowanego, a możliwe jest jeszcze wzmocnienie go stalową siatką. Dzięki temu uzyskuje się całkiem trwały materiał, który jednocześnie jest bezpieczny. W razie ewentualnego odprysku reszta “pozostaje na miejscu”, więc nie musisz się obawiać tysiąca kawałków szkła w kuchni. Istnieje również technika klejenia dwóch tafli szklanych, pomiędzy którymi wkłada się warstwę ozdobną, która może nadać blatowi wyjątkowego charakteru.
Zalety szklanego blatu:
- jest odporny na wodę, kwasy, tłuszcz i wszelkiego rodzaju zabrudzenia i środki czystości.
Czy udało Ci się kiedyś nieodwracalnie zabrudzić szklankę? - jest odporny na wysokie temperatury,
- optycznie powiększa kuchnię, bo doskonale odbija światło,
- może mieć różne wybarwienie, a także stopień połysku,
- może przybrać dowolny kształt,
- nie wymaga impregnacji.
Wady szklanego blatu:
- wymaga częstego polerowania, bo każde zabrudzenie będzie widać na kilometr, więc jeśli jesteś perfekcyjną panią domu, lepiej znajdź coś łatwiejszego w utrzymaniu idealnego wyglądu,
- jest wrażliwy na uszkodzenia mechaniczne.
Do czego pasuje blat szklany?
Blat szklany to kolejny odważny wybór, do którego trzeba odpowiednio wybrać styl. Najlepiej prezentuje się on w stylu industrialnym, glamour, nowojorskim, hi-tech i techno.
Jeszcze jedno: wiele osób stosuje oświetlenie LED przy blatach kuchennych. To nie zawsze dobre rozwiązanie, bo granica między dobrym smakiem a kiczem jest bardzo cienka. To oczywiście kwestia gustu, ale raczej nie łącz szklanego blatu z kolorowymi ledami.
Ile kosztuje blat szklany?
- rodzaj: float hartowane
- wymiar: 100×60 cm
- grubość: 12 mm
- obróbka: szlif maszynowy
- cena: 549 zł
Ok, znasz już dziesięć rodzajów blatów, jakie możesz użyć w kuchni. Jak zatem wybrać najlepszy dla siebie? Mam dla Ciebie kilka wskazówek, na co najbardziej zwrócić uwagę.
Jak myślisz, co jest najistotniejsze? Cena, odporność na zarysowania czy może grubość?
Żadne z powyższych. Najważniejsza jesteś Ty i Twoje upodobania.
Dlaczego właściwości materiałów mają mniejsze znaczenie niż Twój charakter?
Bo jeśli nie przeszkadzają Ci białe ślady od gorących garnków na blacie drewnianym czy zarysowania na marmurze, to nie musisz się tym zupełnie przejmować. Mówię serio! To Ty będziesz mieszkać w swojej kuchni, więc kieruj się wyłącznie swoją opinią. Jeżeli jesteś typem czyścioszka, na pewno będziesz dbać o swój blat i nie dopuścisz do zniszczeń. Ale jeśli nie zauważasz rysek i nie przejmujesz się uszczerbkami, możesz mieć nawet blat sosnowy i cieszyć się jego rustykalnym wyglądem i zarysowaniami.
Przy wyborze blatu zastanów się nad następującymi punktami:
- jaki blat podoba Ci się wizualnie,
- w jakim stylu chcesz urządzić kuchnię i czy wybrany przez Ciebie rodzaj blatu występuje w tym stylu,
- czy do blatu chcesz zamontować zlew nakładany czy podwieszany,
- czy lubisz naturalne materiały, o które należy dbać, czy raczej wolisz materiał samowystarczalny,
- chcesz, by blat był ciepły czy zimny w odbiorze i dotyku,
- blat ma być wykonany raz na długie lata czy odnawialny,
- czy cena za metr jest dla Ciebie do zaakceptowania.
Jeżeli wciąż będzie trudno Ci zdecydować, skontaktuj się ze mną. Na początku każdej współpracy badam preferencje i charakter moich klientek, tak aby zaproponować im najlepsze rozwiązanie. Koszt konsultacji aranżacyjnej to ułamek ceny metra bieżącego blatu, więc naprawdę warto.
A na koniec… dlaczego wielkość ma znaczenie?
Pamiętaj, jeśli masz malutkie mieszkanie, wydasz na blat mniej, niż osoba urządzająca kuchnię o długości czterech metrów. Dlatego nie odrzucaj droższych rozwiązań. Może się okazać, że dzięki mikroskopijnym rozmiarom kuchni będziesz mogła poszaleć z gatunkiem drewna albo zainwestować w ciekawe rozwiązanie. Wyślij wymiary blatu w swojej kuchni do co najmniej kilku wykonawców, aby mieć pewność, ile będzie Cię kosztował wybrany gatunek. Wierzę, że z tą wiedzą wybór blatu do kuchni stanie się łatwiejszy i bardziej świadomy a Ty urządzisz swoją kuchnię w wyjątkowy sposób..
Trzymam za Ciebie kciuki!
Dorota